Succesvolle kick-off symposium ‘Het Stadsmanifest’!

november 3, 2022

Op 27 oktober organiseerden EHVXL en CHEOPS een symposium genaamd ‘Het Stadsmanifest’, als kick-off van een eenjarig samenwerkingsproject waarbij we op zoek gaan naar de identiteit van de stad nu en in de toekomst. Met een kleine 75 deelnemers kunnen we dit evenement zeer geslaagd noemen!

De avond bestond uit een 4-tal interessante en uiteenlopende presentaties, gevolgd door een interactieve sessie waarin de deelnemers met elkaar en met experts brainstormden over mogelijke ideeën voor het Eindhoven van de toekomst.  De avond werd geopend door Herman Kerkdijk, auteur van het boek Eindhoven Variomatic, die kort inging op de geschiedenis van Eindhoven en haar stedelijke structuur. Daarna volgde een presentatie van Tim Kouthoofd van BYGG Architecten over ‘Plug-In City’, een innovatief woon- en werk concept waarbij creatieve ondernemers zelf een woon-werk community opbouwen die volledig zelfvoorzienend is. Als derde was het de beurt aan Philippe Rol, die vertelde over Klein Zwitserland, een wooncommunity-in-oprichting. Hierbij vormt een groep bewoners samen de eigenaar van een woongebouw, dat ze ook zelf financiert en onderhoudt. Als laatste spreker was het de beurt aan Isabella Laros van Van Berlo, die sprak over de noodzaak van klimaatneutraal en -bestendig bouwen en leven. Tussendoor was er ruimte voor discussie, aan de hand van vragen als “Wat voor aantrekkingskracht heeft uw buurt en hoe beïnvloedt dat de identiteit van uw buurt?” en “Hoe ziet betaalbaar en inclusief wonen eruit in de toekomst?”

Na deze presentaties was het tijd voor het interactieve gedeelte, waar de deelnemers om en om met de experts in gesprek gingen over hoe zij dachten over de opgeworpen vragen. De resultaten van die rondetafel gesprekken leverden een schat aan informatie op, die aan het einde van de avond verzameld werd op een centraal conclusie bord.

De opgehaalde informatie zal de basis vormen waarmee we het komende jaar met de 109 Eindhovense buurten in gesprek zullen gaan over hoe zij denken over hun buurt en de ontwikkeling van Eindhoven in de toekomst. De resultaten hiervan zullen tijdens DDW’23 gepresenteerd worden tijdens een eindsymposium.

Terug naar nieuwsoverzicht